Project Apollo Archive

Fotografie

Tijdens het Apollo programma kregen de betrokken astronauten naast het lopen op de maan, het uitvoeren van allerlei leipe experimenten en het ervaren van geluiden, waarnemingen en fysieke omstandigheden die een mens nooit eerder had meegemaakt, ook nog eens de opdracht om een hele hoop foto’s te maken van alles. Nou dat is gelukt. 

Deze astronauten hebben de blik van hoe de aarde het universum zag veranderd. Ook hebben deze missies de grenzen van onze wetenschap, technologie en niet geheel onbelangrijk, onze fantasie flink gepusht. 

NASA heeft 8400 hoge resolutie scans van foto’s vrijgegeven van al deze Apollo missies. Ruimte-enthousiast Kipp Teague heeft deze foto’s allemaal voor ons verzameld en gearchiveerd, waar hij in 1999 mee begon. De plaatjes zijn geschoten met een gemodificeerde Hasselblad camera op de borst gemonteerd. In het archief vind je plaatjes geschoten vanaf de aarde, de ruimte en tijdens de reis van A naar M. Het lijkt een verzameling vakantie kiekjes wat het een hele menselijke sfeer meegeeft. 

De bestemming was in dit geval niet Zuid-Frankrijk maar uiteraard de maan. Hier kun je ‘even’ door het archief bladeren en deze Facebook-pagina laat je de beste plaatjes zien. 

X