Bram de Does overleden (1934 – 2015)

Typografie

De Nederlandse meestertypograaf Bram de Does heeft het nieuwe jaar niet gehaald. 28 December 2015 overleed hij op 81 jarige leeftijd. Bram kreeg internationale bekendheid door het maken van zijn twee prachtige tekstletters de Trinité (1982) en de Lexicon (1992).

De Does kwam uit een familie van drukkers en werkte al vroeg bij de drukkerij Systema van zijn vader. Hier maakte hij zelfstandig letterproeven en zo kreeg hij steeds meer interesse in typografie. Om meer over het vakgebied te leren ging hij naar de Amsterdamse Grafische School. Daarna is Bram vanaf 1958 een lange tijd in dienst geweest van de Haarlemse drukkerij Joh. Enschedé en Zonen.

Bij Enschedé ontwierp hij begin jaren ’80 ook de Trinité, waar hij in 1991 de H.N. Werkmanprijs van het Amsterdamse Fonds voor de Kunst voor ontving. Later ontwikkelde hij ook de Lexicon, waarvan hij de schetsen met inkt schilderde in het eigenlijk al digitale tijdperk. Deze werd uitgegeven door “The Enschedé Font Foundry“, waar onder anderen Gerrit Noordzij en Fred Smeijers ook enkele letters hebben uitgegeven. Vooral te gek zijn de perfectionistische werktekeningen waar wij uren naar kunnen staren, te vinden bij Bijzondere Collecties UVA. Het lettertype werd onder andere voor de ‘Dikke van Dale’ gebruikt. Over de Lexicon schreven we eerder al een keer op Vormplatform. Een ander “minder” bekend werk van hem is het boek: “Kaba-Ornament“. Een boek waar hij zich verdiept in diverse vignetten, randen en patronen, vol met te gekke handgetekende illustraties.

Wil je nog meer weten over Bram de Does? Bekijk dan deze documentaire “Systematisch Slordig: Bram de Does, letterontwerper en typograaf” gemaakt door Atelier de Kazerne. Voor nog meer leesplezier raden wij dit boek van Mathieu Lommen over Bram de Does aan.

 

X