Vormplatform http://www.vormplatform.nl Thu, 26 Feb 2015 16:38:54 +0000 nl-NL hourly 1 Banksy in Gaza http://www.vormplatform.nl/banksy/ http://www.vormplatform.nl/banksy/#comments Thu, 26 Feb 2015 14:13:19 +0000 http://www.vormplatform.nl/?p=30436 Banksy strikes again. Ditmaal is er werk opgedoken in de Gazastrook. Met deze reeks probeert Banksy aandacht te richten op het conflictgebied. Dit deed hij door de Griekse godin Niobe af te beelden op een overgebleven stukje muur. Niobe was een sterfelijk figuur uit de Griekse

Het bericht Banksy in Gaza verscheen eerst op Vormplatform.

]]>

Banksy strikes again. Ditmaal is er werk opgedoken in de Gazastrook. Met deze reeks probeert Banksy aandacht te richten op het conflictgebied.

Dit deed hij door de Griekse godin Niobe af te beelden op een overgebleven stukje muur. Niobe was een sterfelijk figuur uit de Griekse mythologie die beval de inwoners van Thebe haar te aanbidden in plaats van de andere godin Leto. Haar hoogmoed had tot gevolg dat zij de hoofdprijs moest betalen: de dood van haar kinderen. De link met het slepende conflict in Gaza is dus snel gelegd en Banksy zorgde weer voor een bijzondere verbeelding.

Het bericht Banksy in Gaza verscheen eerst op Vormplatform.

]]>
http://www.vormplatform.nl/banksy/feed/ 0
Plastivore http://www.vormplatform.nl/plastivore/ http://www.vormplatform.nl/plastivore/#comments Thu, 26 Feb 2015 10:11:13 +0000 http://www.vormplatform.nl/?p=30419 Britt Duppen, vierdejaars student Grafisch ontwerpen aan de Willem de Kooning Academie ontwierp een design-fiction theorie: Plastivore. Oftewel ‘eter van plastic’. Dit project laat een evolutie zien gebaseerd op afval, waar de dieren zich aanpassen om te overleven in deze ‘urban context’. In samenwerking met

Het bericht Plastivore verscheen eerst op Vormplatform.

]]>

Britt Duppen, vierdejaars student Grafisch ontwerpen aan de Willem de Kooning Academie ontwierp een design-fiction theorie: Plastivore. Oftewel ‘eter van plastic’. Dit project laat een evolutie zien gebaseerd op afval, waar de dieren zich aanpassen om te overleven in deze ‘urban context’.

In samenwerking met een preparateur Duppen een havik opgezet naar aanleiding van deze fictieve evolutie. Zo heeft de havik bijvoorbeeld een blauwe borst en kuif gekregen door de pigmenten die hij heeft weten op te nemen uit het plastic.

Deze design-fiction evolutie is gebaseerd op een combinatie van de Darwin-theorie plus de huidige ontwikkelingen binnen het afbreken van afval, en houdt ons als maatschappij de spreekwoordelijke ‘spiegel’ voor omtrent ons consumptiegedrag.

Dit is een een ingestuurd bericht via de tips pagina. Ben jij zelf iets interessants tegengekomen of heb je onlangs zelf een tof project afgerond? Stuur ons dan jouw berichtje!

Het bericht Plastivore verscheen eerst op Vormplatform.

]]>
http://www.vormplatform.nl/plastivore/feed/ 0
Super-Modified http://www.vormplatform.nl/super-modified-behance-book-creative-work/ http://www.vormplatform.nl/super-modified-behance-book-creative-work/#comments Wed, 25 Feb 2015 14:47:27 +0000 http://www.vormplatform.nl/?p=30413 Voor de Behance liefhebbers onder ons komt er binnenkort wat moois uit. Maar ook voor diegene die geen account hebben op Behance kan dit alsnog erg interessant zijn. Gestalten, de uitgeverij die je vast wel kent van de vele mooie grafische boeken, brengt samen met Behance een boek uit

Het bericht Super-Modified verscheen eerst op Vormplatform.

]]>

Voor de Behance liefhebbers onder ons komt er binnenkort wat moois uit. Maar ook voor diegene die geen account hebben op Behance kan dit alsnog erg interessant zijn.

Gestalten, de uitgeverij die je vast wel kent van de vele mooie grafische boeken, brengt samen met Behance een boek uit met de vele soorten kunst en design van deze tijd. De inhoud van het 288 pagina’s tellende boek is uiteraard afkomstig van de website. Als je Behance een beetje kent dat weet je dat er een hele hoop verschillende takken binnen de kunst en design tegen kunt komen. Het boek telt daarom ook 18 verschillende hoofdstukken om zoveel mogelijk aan bod te laten komen.

Het boek is nu nog in de pre-order fase en zou ergens volgende maand worden uitgebracht. Als je voor 16 maart online besteld met code BHNC2015 krijg je 20% korting!

Het bericht Super-Modified verscheen eerst op Vormplatform.

]]>
http://www.vormplatform.nl/super-modified-behance-book-creative-work/feed/ 0
Parra http://www.vormplatform.nl/parra/ http://www.vormplatform.nl/parra/#comments Wed, 25 Feb 2015 13:01:14 +0000 http://www.vormplatform.nl/?p=30407 Binnenkort is Piet Parra te zien in de Rotterdamse Kunsthal. Ter gelegenheid van deze tentoonstelling zal hij daar dan ook een dikke fresco knallen. Gedurende deze expo, die trouwens van 7 maart tot 7 juni te zien is, zal een scala aan diverse werken te

Het bericht Parra verscheen eerst op Vormplatform.

]]>

Binnenkort is Piet Parra te zien in de Rotterdamse Kunsthal. Ter gelegenheid van deze tentoonstelling zal hij daar dan ook een dikke fresco knallen.

Gedurende deze expo, die trouwens van 7 maart tot 7 juni te zien is, zal een scala aan diverse werken te bewonderen zijn. Van kleurrijke illustraties tot shiny sculptures en van strakke platenhoezen tot karakteristieke kleding.

Verder is er nog een vette afterparty in BAR, waar ook Parra’s muziekgroep Le Le optreedt.

De opening van de tentoonstelling is op zaterdag 7 maart. Klik hier voor meer informatie.

Het bericht Parra verscheen eerst op Vormplatform.

]]>
http://www.vormplatform.nl/parra/feed/ 0
Elevations http://www.vormplatform.nl/elevations/ http://www.vormplatform.nl/elevations/#comments Wed, 25 Feb 2015 09:55:53 +0000 http://www.vormplatform.nl/?p=30346 In het voorjaar van 2013 werd studio esinam opgericht. Hoewel dat dus betekent dat ze nog niet eens twee jaar bestaan heeft het duo Josefine Lilljegren en Sebastian Goka imiddels al een aardige naam opgebouwd. Hun meest opvallende project is zonder twijfel Elevations. Elevations is een

Het bericht Elevations verscheen eerst op Vormplatform.

]]>

In het voorjaar van 2013 werd studio esinam opgericht. Hoewel dat dus betekent dat ze nog niet eens twee jaar bestaan heeft het duo Josefine Lilljegren en Sebastian Goka imiddels al een aardige naam opgebouwd. Hun meest opvallende project is zonder twijfel Elevations.

Elevations is een serie minimalistische prints van bekende wereldsteden. Op dit moment zijn dat Parijs, Tokyo, Berlijn, Stockholm, Gothenburg en het stadsdeel Brooklyn (New York). Londen komt op 5 maart uit. Dus misschien binnenkort ook wel onze eigen architectuurstad Rotterdam?

Er is in ieder geval met veel respect en zorgvuldigheid gewerkt om prachtige posters af te leveren. Posters waarbij het onderwerp ook eens op een andere manier is belicht. Naast de hotspots in de genoemde metropolen zijn ook bijzondere architectonische details verwerkt.

Dat alles uitgebeeld in fijne foto’s waar je er er hierboven al enkele van ziet en hier nog meer.

Het bericht Elevations verscheen eerst op Vormplatform.

]]>
http://www.vormplatform.nl/elevations/feed/ 0
One Shot: Munich http://www.vormplatform.nl/one-shot-munich/ http://www.vormplatform.nl/one-shot-munich/#comments Wed, 25 Feb 2015 07:43:56 +0000 http://www.vormplatform.nl/?p=30353 In One Shot analyseert Reinout van Schie filmtheorie & cinematografie, shot voor shot. De meest opvallende shots uit zijn favoriete films vormen de basis van deze maandelijkse blog. Deze keer staat Munich (2005) van Steven Spielberg centraal. Munich (2005) is een minder bekende en ietwat controversiële film van Steven Spielberg. De

Het bericht One Shot: Munich verscheen eerst op Vormplatform.

]]>

In One Shot analyseert Reinout van Schie filmtheorie & cinematografie, shot voor shot. De meest opvallende shots uit zijn favoriete films vormen de basis van deze maandelijkse blog. Deze keer staat Munich (2005) van Steven Spielberg centraal.

Munich (2005) is een minder bekende en ietwat controversiële film van Steven Spielberg. De film vertelt het verhaal van een geheime contra-terreuractie van Israël om de daders van de aanslag op de Olympische Spelen van 1972 in München (waarbij 11 Israëlische atleten werden gedood) te vermoorden. De film kijkt weg als een klassieke politieke thriller uit de jaren 70, maar de toon wordt gedurende de film steeds wranger en ongemakkelijker. Serieuze vraagtekens worden gezet bij de gewelddadige acties van de Israëliërs en de film mondt uit in een, voor Steven Spielberg, opvallend genuanceerd einde zonder makkelijke antwoorden.

In het midden van de film zit een shot dat perfect aansluit bij de thematiek van de film. Een Israëliër en Palestijn staan op absurd kleine afstand van elkaar terwijl ze elkaar proberen dood te schieten, terwijl op de voorgrond een zwaargewonde man naar de camera kruipt. De absurditeit van het Palestijns-Israelisch geweld wordt in één klap duidelijk, ziende hoe dicht ze bij elkaar staan. Terwijl de kijker gechoqueerd is door de doodbloedende man, lijken de karakters achter hem het niet eens op te vallen. De focus op geweld met de onverschilligheid naar de zijdelingse schade raakt voor mij duidelijk aan de thematiek van wraak en wederwraak en het slepende conflict tussen beide naties.

Als cynische knipoog is dan ook nog eens de naam van het hotel duidelijk in beeld. Hotel Aristides, vernoemd naar de Griek Aristides die ook wel Aristides de rechtvaardige werd genoemd. Juist.

Lees het volledige artikel op One Shot.

Het bericht One Shot: Munich verscheen eerst op Vormplatform.

]]>
http://www.vormplatform.nl/one-shot-munich/feed/ 0
Lexicon http://www.vormplatform.nl/lexicon/ http://www.vormplatform.nl/lexicon/#comments Tue, 24 Feb 2015 15:38:44 +0000 http://www.vormplatform.nl/?p=30367 Dit zijn schetsen van de Lexicon door de Nederlandse meestertypograaf Bram de Does. Het is een humanistische schreefletter, die in 1992 oorspronkelijk is ontworpen om de Dikke van Dale (ja, een lexicon dus) wat legibility te geven. Tot voor kort werd hij ook gebruikt als kopletter

Het bericht Lexicon verscheen eerst op Vormplatform.

]]>

Dit zijn schetsen van de Lexicon door de Nederlandse meestertypograaf Bram de Does. Het is een humanistische schreefletter, die in 1992 oorspronkelijk is ontworpen om de Dikke van Dale (ja, een lexicon dus) wat legibility te geven. Tot voor kort werd hij ook gebruikt als kopletter (Lexicon Headline) voor het NRC Handelsblad. De schetsen zijn in ieder geval super strak en inspirerend voor iedere letterliefhebber. Iets wat je zeker even moet bekeken hebben.

Klik hier voor 36 pagina’s vol met deze letters. Voor het digitale lettertype kun je terecht op de website van The Enschede Font Foundry.

Het bericht Lexicon verscheen eerst op Vormplatform.

]]>
http://www.vormplatform.nl/lexicon/feed/ 0
High On Type sticker contest http://www.vormplatform.nl/high-type-sticker-contest/ http://www.vormplatform.nl/high-type-sticker-contest/#comments Tue, 24 Feb 2015 12:16:20 +0000 http://www.vormplatform.nl/?p=30336 High On Type gaat een serie stickers drukken en jouw ontwerp kan daar tussen zitten! Om mee te doen dien je je ontwerp te uploaden op je eigen facebook en ons even een berichtje te sturen zodat we jouw inzending kunnen bekijken! De regels /

Het bericht High On Type sticker contest verscheen eerst op Vormplatform.

]]>

High On Type gaat een serie stickers drukken en jouw ontwerp kan daar tussen zitten!

Om mee te doen dien je je ontwerp te uploaden op je eigen facebook en ons even een berichtje te sturen zodat we jouw inzending kunnen bekijken!

De regels / specs:
– De sticker wordt rond, 95 mm diameter. Maak hem op op een vierkant artboard waarbij je de restvorm van de cirkel (het deel wat wordt afgesneden) 50% zwart maakt. Op deze manier kunnen we goed zien hoe je ontwerp werkt op de ronde sticker.

– De sticker wordt wit, met zwarte tekst ‘High on Type’.

– Ook moet de URL er op: www.highontype.nl. (Deze URL mag in een simpele schreefloze letter, uiteindelijk zullen wij de URL in de letter van onze huisstijl zetten: de Franklin Gothic.)

- Als laatste belangrijke punt moet er een rood element, of meerdere, inzitten die iets zeggen over een typografisch inzicht / leermoment / kritische noot. Een voorbeeld is hier te zien, maar ook hierboven. High On Type gaat over de passie voor letters en de ontwikkeling van stijl en techniek; met het rode element laten we een eigen kritische blik zien op het typografisch ontwerp. Dit kan op duizenden manieren; wij zijn nieuwsgierig naar wat jouw leermoment of inzicht is.

– Deadline is 16 maart.

– De winnaar ontvangt een set stickers, met natuurlijk een stapel van zijn / haar eigen ontwerp en uiteraard diep respect van ons allemaal!

Verras ons en succes!

Het bericht High On Type sticker contest verscheen eerst op Vormplatform.

]]>
http://www.vormplatform.nl/high-type-sticker-contest/feed/ 0
Berlin Underground http://www.vormplatform.nl/berlin-underground/ http://www.vormplatform.nl/berlin-underground/#comments Tue, 24 Feb 2015 10:22:35 +0000 http://www.vormplatform.nl/?p=30307 Wie al eerder (of veel vaker) in Berlijn is geweest kent het natuurlijk beter als de U-Bahn, maar hoe je het metronetwerk van de Duitse hoofdstad ook noemt, het indrukwekkende design van de stations is onomstreden. Ook voor de Deense fotograaf Patrick Kauffmann. Iets wat

Het bericht Berlin Underground verscheen eerst op Vormplatform.

]]>

Wie al eerder (of veel vaker) in Berlijn is geweest kent het natuurlijk beter als de U-Bahn, maar hoe je het metronetwerk van de Duitse hoofdstad ook noemt, het indrukwekkende design van de stations is onomstreden. Ook voor de Deense fotograaf Patrick Kauffmann.

Iets wat nog eens extra benadrukt werd door het volgens hem zielloze ontwerp van de recent opgeleverde metro van Kopenhagen. Hoewel dit door anderen ook wel het toppunt van Scandinavisch design wordt genoemd, vindt Kauffmann het maar niets dat alle haltes er precies hetzelfde uitzien. “For me the design is cold, sterile and impersonal, just the opposite of the Berlin U-Bahn that has a soul and the ability to surprise its users with all its architectural details”.

In de fotoreeks Berlin Underground zien we duidelijk wat hij bedoelt. Pure architectuur, zonder mensen. Van Jugendstil tot Art Deco en het futurisme van de jaren ’70, alles komt voorbij. Tof!

 

Het bericht Berlin Underground verscheen eerst op Vormplatform.

]]>
http://www.vormplatform.nl/berlin-underground/feed/ 0
Instagram uitleen: Gino Bud Hoiting http://www.vormplatform.nl/instagram-uitleen-gino-bud-hoiting-2/ http://www.vormplatform.nl/instagram-uitleen-gino-bud-hoiting-2/#comments Mon, 23 Feb 2015 16:17:31 +0000 http://www.vormplatform.nl/?p=30290 De komende week is Gino Bud Hoiting weer terug bij onze Instagram uitleen in verband met zijn tentoonstelling bij PIP Den Haag in samenwerking met Vormplatform. Je hebt deze illustratieve alleskunner al eens langs zien komen op Vormplatform tijdens Exquisite Corpse en zijn eigen tentoonstelling ‘The Big Three

Het bericht Instagram uitleen: Gino Bud Hoiting verscheen eerst op Vormplatform.

]]>

De komende week is Gino Bud Hoiting weer terug bij onze Instagram uitleen in verband met zijn tentoonstelling bij PIP Den Haag in samenwerking met Vormplatform.

Je hebt deze illustratieve alleskunner al eens langs zien komen op Vormplatform tijdens Exquisite Corpse en zijn eigen tentoonstelling ‘The Big Three O’ bij Oz. Amsterdam.

Nadat hij zijn eigen studio startte produceert Gino immens veel werk voor vele opdrachtgevers. Hij is een echte printmeester maar wil ook nog wel eens een muur of raam bewerken. Zijn werk is te zien in menig nationale en internationale publicatie. Met een frisse stijl die gebruik maakt van zwarte en witte lijnen en invloeden uit de hiphopcultuur is hij erg breed inzetbaar.

Zijn eigen Instagram account staat vol met mooi werk en is soms erg hilarisch dus we kijken weer erg uit naar een weekje Gino bij de Vormplatform Instagram!

Het bericht Instagram uitleen: Gino Bud Hoiting verscheen eerst op Vormplatform.

]]>
http://www.vormplatform.nl/instagram-uitleen-gino-bud-hoiting-2/feed/ 0